Gjengangeren

Inspirert av virkeligheten

GJENGANGEREN 26.09.2015 Side 18-19

Forfatter: TRUDE BRÆNNE LARSSEN

Monica-saken i Bergen og Cappelen-saken i Oslo har elementer som Jan Mehlum ønsket å spinne videre på.

Nå er den populære krimforfatteren tilbake på sitt gamle forlag, Gyldendal, etter å ha vært mange år i Publicom.

Research i hele verden Samtidig med overgangen har han fullført sin nyeste roman, som kom fra trykkeriet for bare et par dager siden. Neste uke vil den være ute i hyllene i bokhandelen.

For selv om fortellingen starter i Tønsberg, utspiller den seg etter hvert i flere verdensdeler.

Makt og urettferdighet En fellesnevner for mange av Mehlums romaner er at de ofte handler om følgene av urettferdighet. Også denne gangen har han hentet inspirasjon fra virkelige hendelser.

Samtidig har han også vært opptatt av Cappelen-saken, og skjebnen til politietterforsker Eirik Jensen.

Opptakt med attentat Nettopp dette er det som skjer i romanen «Et hardt slag», som starter med at hovedtaleren ved Tønsbergs 17. mai-feiring - en kjent kvinne - blir skutt og drept.

Advokat Svend Foyn befinner seg like i nærheten. Det gjør også kriminaletterforsker Wilhelm Mørk. Men hvem står bak attentatet? Hvem det enn er, lykkes vedkommende med å forsvinne i menneskevrimmelen og kaoset.

Kjæresten til Foyns datter er også forsvunnet, og PST fatter interesse for hans aktiviteter og kontakter med høyreekstreme miljøer.

Et vitne hevder å ha sett Wilhelm Mørk med våpen på nasjonaldagen, og han blir pågrepet.

Boka skal være i handelen fra og med slutten av neste uke.

Bildetekst

 - KJENTE TRAKTER: Jan Mehlum har arbeidet i en årrekke på høyskolen. Nå er han klar med ny roman - den 15. i rekka.

 - BUENOS AIRES: Kan det være her en av hovedpersonene gjemmer seg?

 - GODE HJELPERE: Jan Mehlum benytter seg av lokalkjente folk til å gjøre research i Buenos Aires.

 - ÅSTED: Her har Mehlum valgt å plassere Foyns datter, som studerer i Berlin. Også i dette bygget skjer det et drap ...

© Gjengangeren

& Heading 2



Gjengangeren-ii

Frodig fantasi i internasjonalt miljø

GJENGANGEREN

13.10.2015 Side 10

Forfatter: Jon Terje Grønli , Et hardt slag Jan Mehlum, Gyldendal

Bok

ET BRUTALT terrorangrep på selveste 17. mai. Et drama uten lokalt sidestykke skjer på Tønsberg Torv under dagens festtale. Et skudd fra en nærliggende bygning - et skreddersydd opplegg - og en kontroversiell nasjonal og internasjonal størrelse, Astrid Wilson, faller om på talerstolen.

TIL FORSKJELL fra tidligere år er advokat Svend Foyn til stede på nasjonaldagen sammen med datteren og ekskona. Derfor - naturlig nok - blir han interessant for politiet som vitne i saken. Naturlig er det også at Foyn straks setter i gang egen etterforskning.

MEHLUMS ABSOLUTT beste krimromaner har et sterkt lokalt bakteppe med Tønsberg som et aktuelt utgangspunkt. Også i denne romanen beveger Svend Foyn seg innenfor hjemkommunens grenser - i hvert fall i store deler. Men når det viser seg at datteren Mari involveres i sakskomplekset - og hun studerer i Berlin, må etterforskningen før eller senere dreies mot kontinentet. Først Berlin, og så -på grunn av Maris kjæreste og hans engasjement i Spania - til den spanske solkysten. Og ikke nok med det - i årets roman får gjengangeren, den pensjonerte og fargerike advokaten Salvesen, en langt bredere rolle enn på lenge. Og han fører oss til et fjernere kontinent, Sør-Amerika,Argentina, Buenos Aires hvor han har arvet en formue.

IMIDLERTID, SELV om Mehlums fantasi når nye høyder når det gjelder intrigen og komplottet, mister vi aldri sakens egentlige drama av syne. Det finnes hele tiden en rød tråd, men om selve vendepunktet skal skje på en utenlandsk arena, er mer usikkert.

FOR ET mord kan være en spontan handling eller en hevnaksjon med bakgrunn i forhold langt tilbake i tid. Og i gode krimromaner er det gjerne "innhøstingen" av forhold i den dødes fortid som danner grunnlaget i sujettet. Og skulle man gjøre interessante funn, er det viktig å finne de personer som kan ha følt seg forurettet.

DETTE ER egentlig "psykologien" i Jan Mehlums roman - en roman med flere "stikk", men som ellers beveger seg trygt så lenge forfatter og leser er dus med miljøet. Det blir straks litt mer "eventyr" når forfatteren beveger seg utenfor en gjenkjennelig "komfortsone". Men for all del, tross noen langdryge dialoger, tross noe kunstig organisering, skaper Mehlum den nødvendige substans til en krim som i perioder både er spennende og som eier et bakteppe av intimitet og sprelske påfunn.

DERFOR, DETTE er en typisk Mehlum-krim med alle de nødvendige elementer som til sammen skal danne basis i en spenningskrim.

© Gjengangeren

:



Moss Avis

Skremmende aktuell

MOSS AVIS

31.10.2015 Side 15

Forfatter: EVA NYHAUG Anmelder

Bok

Jan Mehlum har på ingen måte pensjonert sin rufsete Tønsberg-advokat Svend Foyn. I den nye Foyn-romanen Et hardt slag» kommer uhyggen og problemene ekstra tett på advokaten som liker å jobbe litt på kant med lovverket. Hans student-datter Mari er truet på livet i Berlin og kjæresten hennes Simon er sporløst forsvunnet. Foyn sliter med å nøste i trådene som fører ham både til datteren i Berlin, tangoens hjemland Argentina og Spania.

Selv er han som vanlig på plass der det skjer. På 17. mai rystes nemlig Tønsberg av det som ligner på et terror-attentat på byens torg. Med Foyn og hans vesle familie som tilskuere. Foyn jobber på spreng med å finne ut av om attentatet er gjort av ekstremistiske grupper eller av andre med farlige ideer. Han er som vanlig i politiets søkelys etter som han stadig vekk befinner seg nært til begivenhetenes sentrum. Det blir enda mer komplisert når hans gode venn og kilde i politiet fengsles.

Dette er rett og slett Mehlum på sitt beste. Her er både action, drama og flotte damer og kanskje det snart er på tide at Foyn går til filmen? Den filmen vil jeg i alle fall se!

Jan Mehlum Et hardt slag»

Krim, Gyldendal Norsk forlag, 384 sider

© Moss Avis




Sosiologen

Jan Mehlum -- krimforfatter

Sosiologien har gjort krimforfatter Jan Mehlum bedre på å beskrive virkeligheten i all sin kompleksitet. Som sosiolog har han lært seg å være forsiktig med å kjøpe klisjeer.((

Jan Mehlum

Jan Mehlum (f. 1945) er en norsk forfatter og tidligere førsteamanuensis i sosiologi, utdannet fra Universitetet i Oslo.

Mehlum har jobbet med sosiologi i mange år. Han har tidligere også jobbet med film og kino, samt med forskningsmetododikk på handelshøyskolen BI. Han er nå forfatter på fulltid, men har også et nytt prosjekt under utvikling på høyskolen i Buskerud og Vestfold, i form av et nytt emnekurs med utgangspunkt i tv-serien The Wire.

TEKST: Regine Johansen Rød

FOTO: Publicom forlag

-- Hva jobber du med?

-- Jeg jobber i hovedsak med med skjønnlitterær skriving, som jeg har holdt på med i cirka 20 år. Tidligere jobbet jeg som førsteamanuensis, mens skrivingen var noe jeg gjorde på si. Nå fokuserer jeg kun på forfatterskapet. Det kommer en ny bok i månedsskiftet september/oktober.

-- Hva går arbeidsoppgavene dine ut på?

-- Jeg skriver en krimserie, og har bok nummer 15 på gang nå. Det er en sosialrealistisk serie, med virkelige begivenheter som bakteppe.. Jeg beveger meg i et landskap mellom sosiologi, kriminologi og fiksjon når jeg arbeider med kriminallitteratur.


Å gjøre research til bøkene jeg skriver kan sammenlignes med sosiologiske prosjekter, der man samler inn kunnskap samt fordyper seg i emner.

Jan Mehlum, sosiolog og kriminalforfatter


-- Hvordan ser en vanlig dag ut for deg?

-- Den inneholder to til tre skriveøkter, en på formiddagen, en på ettermiddagen, og kanskje en sent på natten. Research er også del av jobben. Å gjøre research til bøkene jeg skriver kan sammenlignes med sosiologiske prosjekter, der man samler inn kunnskap samt fordyper seg i emner. I disse dager er jeg for eksempel i ferd med å intervjue en sentral person i fotballens organisasjon knyttet til krimroman rundt fotball, penger og kriminalitet.

(- Visste du hva du hadde lyst til å jobbe med mens du studerte sosiologi?

-- Ja, for så vidt. Jeg hadde studert økonomi før jeg studerte sosiologi, men jobbet mye med bistandsøkonomi, også for NORAD i Øst Afrika. Når det gjelder jobb har jeg derimot skiftet både interesse og praksis flere ganger. Jeg har blant annet arbeidet med film og kino, og drevet med lederopplæring i mange år.

-- Hvordan fikk du jobben du har nå?

-- Jobben jeg har nå har jeg selv valgt -- eller skapt så og si. Men jeg har jo vært ansatt i universitets- og høyskolesystemet i noe som oppleves som en menneskealder. Inntrykket mitt er imidlertid at det var lettere få jobb før, og at utdannede sosiologer i større grad kunne velge og vrake på jobbfronten. Nå er det større konkurranse om jobbene.


Tidligere jobbet jeg som førsteamanuensis, mens skrivingen var noe jeg gjorde på si. Nå fokuserer jeg kun på forfatterskapet

Jan Mehlum, sosiolog og kriminalforfatter


-- Får du brukt sosiologiutdanningen i jobben din?

-- Ja, når jeg skriver bøker bruker jeg spesielt forskningsmetode og teorifordypning slik man lærer i sosiologiutdanningen.

-- Var noe av det du lærte på sosiologi avgjørende for jobben du har nå?

-- Nei, ikke spesifikt. Men jeg synes like fullt at sosiologistudiet er en fantastisk allmennutdanning der man får innsikt i metoder og teoretiske forestillinger om hvordan verden ser ut. Alle burde studert sosiologi. Sosiologer kan brukes til alt, og ofte i kombinasjoner med andre fag. Det å studere sosiologi og bli sosiolog enten på master, bachelor eller phd-nivå gjør sitt til at man opplever at verden blir mer komplisert og vanskelig å beskrive, selv om grunnleggende strukturer knyttet til klasse, kjønn og marginalisering fortsatt er de viktigste innfallsvinklene til å forstå verden. Sosiologisk tankegang skaper refleksjon ved at man stiller spørsmål ved det meste. Som sosiolog skal man ikke kjøp klisjeer, uansett hvor vanlige de er. For bak kulisser og fasader finnes alltid en annen virkelighet.

> ? A D i m (



Stavanger Aftenblad

Tett på Foyn

Terroristen synes å være den nye seriemorderen. Men Mehlum har en velkommen vri.

Oppdatert:

Publisert:

Jarle Natland Politisk
kommentator

Vår litt slitne advokat-helt fra Tønsberg, Svend Foyn, gjør en avgjort hederlig innsats i sin 15. bok. Det skader ikke å ha lest noen av de foregående Foyn-bøkene, men "Et hardt slag" står helt fint på egne bein.

Særlig mye heder, berømmelse og økonomisk suksess er ellers ikke blitt Foyn til del gjennom alle disse bøkene og vandringene gjennom Vestfolds forbløffende svarte bakside. Men han prøver da så godt han kan å være en god far for datteren og ellers å være en anstendig samfunnsborger.

Det er datteren Mari som blir sentral i denne krimromanen som ikke begrenser seg til Vestfold. Foyn er en trofast gjenganger på flyplassen på Torp. Etter en pang-artet opptakt på selve nasjonaldagen der 17. mai-taleren blir skutt og drept, springer handlingen videre via Berlin til Buenos Aires og Oslo.

Foyn gir seg i kast med å rulle opp hvem som stod bak attentatet på Torget i Tønsberg, men enda viktigere er kanskje spørsmålet om hvorfor. Underveis forsvinner datterens kjæreste sporløst i Berlin. Noen synes også å være på jakt etter Mari selv.

Henger de forskjellige trådene sammen? Absolutt. Siden jeg har lest litt for mange bøker om seriemordere og ønsker hjertelig velkommen andre vrier på krimplottet, er Mehlum et velkomment tilskudd. Selv om ekstremister og mulige terrorister er snublende nær å overta plassen som Hannibal "the Cannibal" Lecter ryddet så effektivt på 1980-tallet og utover.

"Et hardt slag" er utvilsomt inspirert av virkelige krimhendelser som Monica-saken i Bergen og nå i nyere tid den mye omdiskuterte Erik Jensen. Uortodoks purk eller regelrett skurk? Jensen speiles i Foyns mange-årige og karismatiske venn i politiet. Mehlum har sin fasit – som jeg forøvrig overhodet ikke kjøper.



Tønsbergs Blad

Mehlums sikre grep

TØNSBERGS BLAD 05.10.2015 Side 18

Bok

Den realistiske politiromanens konsept er velkjent og brukt av mange: Hovedpersonen er ansatt i politiet, kjenner politirutinene og løser alle kompliserte saker. Jan Mehlum forlener seg på denne koden i sin vellykkede krimserie om Svend Foyn, men på en etter min mening mer raffinert måte. Den lett rufsete, men sjarmerende advokaten Svend Foyn har en solid hjelper i den ganske gåtefulle politietterforskeren Wilhelm Mørk ved politikammeret i Tønsberg, en skikkelse Jan Mehlum kan trekke polititekniske veksler på når etterforskningen trenger innsidekunnskap fra offisielt hold.

DET ER et snedig og særdeles nyttig grep å ta når den realistiske rammen for serien skal bygges opp. Som i de fjorten foregående Svend Foyn-romanene er dette også tilfellet i hans foreløpig siste, «Et hardt slag». Bare det at denne gangen blir Wilhelm Mørks rolle langt mer alvorlig og spenningsdrivende enn i noen av de foregående romanene.

UTGANGSPUNKTET FOR «Et hardt slag» er mer dramatisk enn noen gang. På selveste 17. mai blir hovedtaleren på Tønsberg torg, Astrid Wilson, en kjent menneskerettsforkjemper og tidligere politiadvokat, brutalt skutt og drept i nærvær av tusener av tønsbergfolk, deriblant Svend Foyn, hans ekskone og datteren Mari, nyss hjemkommet fra studier i Berlin. Et antatt terroranslag som setter politi, PST og politiske myndigheter i full alarmberedskap. Dette dramatiske skrekkscenarioet danner bakteppet for det personlige dramaet som Svend Foyn trekkes inn i. Mari, datteren, ber faren om hjelp til å finne kjæresten sin som uten forvarsel forsvinner i Berlin. Dermed er spenningskarusellen i gang. Den unge kunstneren Simon Steiner som Mari har et forhold til, viser seg å ha et rulleblad hjemme i Norge som på ingen måte virker tillitvekkende. Foyn søker hjelp av Mørk, som på helt uforklarlig vis, havner i stormens sentrum. På dette punktet i romanen får handlingen en betydelig hastighetsomdreining som gjør at «Et hardt slag» for meg blir en av de aller beste i den nå så omfangsrike Svend Foyn-serien til Jan Mehlum.

HVORDAN FORFATTEREN syr sammen de tilsynelatende løse handlingstrådene, skal ikke røpes her, men Jan Mehlum kan sitt håndverk og gir oss realistisk spenning med diverse ingredienser der han på troverdig vis legger inn elementer hentet fra norsk politivirkelighet, både fra Bergen og Oslo.

NATURLIGVIS BYR forfatteren på sin underfundige stiltone der ingrediensene er perfide og selvironiske, små stikk og kommentarer til politi, politikere og markante utviklingstrekk i by og storsamfunn. Jo da, både forfatter og den lokale helt, holder grepet, og Foyns beste venn, hunden Hulda er den samme, gamle.

ANMELDELSE

Finn Stenstad litteraturanmelder i Tønsbergs Blad

Jan Mehlum: «Et hardt slag»

Gyldendal, 2015 372 sider

© Tønsbergs Blad



Tønsbergs Blad (intervju)

Attentat i Tønsberg, mord i Berlin

TØNSBERGS BLAD 30.09.2015 Side 16-17

Forfatter: ERIK MUNSTERHJELM

En Svend Foyn-bok hadde ikke vært seg selv lik, om disse tilfellene ikke hadde hatt noe med hverandre å gjøre.

TØNSBERG: Med andre ord: Jan Mehlum er fredag klar med sin 15. bok om advokathelten Svend Foyn.

Det hele tar av med formidabel styrke, årets 17. mai-taler i Tønsberg likvideres på Torvet i forbindelse med selve nasjonaldagsfeiringen.

Midt opp i det hele forsvinner kjæresten til Foyns datter, en kunststudent i Berlin. Heller ikke i den tyske hovedstaden unnlater blodet å flyte i kjølvannet av advokaten fra Tønsberg. Underveis tar historien videre en sving også innom den argentinske hovedstaden Buenos Aires.

I det hele tatt er ikke «Et hardt slag» noen typisk «who did it»historie, skal vi tro forfatteren.

I denne historien drar Mehlum, som sagt, Foyns datter Mari sentralt inn i historien og handlingen.

I tvil om grep Han medgir at grepet med å dra inn hovedpersonens (gravide) datter i handlingen, for å gjøre hovedpersonen selv enda mer sårbar, ikke er et spesielt originalt knep.

Tilbake på Gyldendal «Et hardt slag» er Mehlums 16. bok, den 15. med den fiktive advokaten Svend Foyn i hovedrollen.

Etter å ha utgitt åtte bøker på forlaget Gyldendal, meldte Melum overgang til Hortensforlaget Publicom. Nå er han igjen tilbake på Gyldendal.

Uansett lover han enda en gang at heller ikke denne blir den siste Foyn-historien fra hans hånd.

 - AKTUELL: Jan mehlum er fredag aktuell med sin 15. bok om advokathelten Svend Foyn.

© Tønsbergs Blad

×



Øyene

JUBILEUM FOR FOYN

ØYENE 01.10.2015 Side 11

Forfatter: SVEIN LUNDBY

Til mandag lanseres den 15. krimboka om Tønsbergadvokaten Svend Foyn. Denne gangen er forfatter Jan Mehlum tilbake i folden på Gyldendal forlag.

MANDAG LANSERES Jan Mehlums nyeste bok, «Et hardt slag». Det er bok nummer 15 med Tønsberg-advokaten Svend Foyn som hovedperson.

MEHLUM UNDERSTREKER at den nye boka, på samme måte som alle tidligere Foyn-bøker, tar utgangspunkt i noe som virkelig har hendt. I bøkene rettes søkelyset mot urettferdighet i forskjellige former. I «Et hardt slag» kan en tenke på ulykkelige saker som «Monica-saken», der politiets tunnelsyn fører galt av sted, og overgrep mot barn, særlig innvandrerbarn, som ikke blir skikkelig etterforsket. Mehlum retter også søkelyset mot politiets spesialenhet, og mens en leser går tankene ufrivillig mot politimannen Eirik Jensen.

BOKA STARTER svært dramatisk 17. mai, på torvet i Tønsberg. 17. mai-taleren, en høyprofilert kvinne med sterke liberale meninger, blir plutselig utsatt for et attentat og drept, et drap det er naturlig å knytte opp mot høyreorienterte miljøer.

Under etterforskningen blir kjæresten til Foyns datter, Mari, trukket inn i saken. Hun studerer ved Freie Universität i Berlin, og på denne måten blir Svend Foyn involvert i saken og må dra til Berlin. For det er klart at noen er ute etter kjæresten hennes, som har forsvunnet. Foyns kontakt i Tønsberg-politiet, den mangfoldige Wilhelm Mørch, avslører sine mørke sider, som lesere av tidligere bøker har mistenkt ham for å ha. Hvilken side er han på? Han blir etterforsket som en mulig mistenkt. Og plutselig blir han pågrepet av politiet og varetektsfengslet. En av Foyns informanter, den noe forsofne advokaten Christian Salvesen, kommer også denne gang sterkt inn i etterforskningen, og bringer Foyn til Buenos Aires, til tangoklubber og dramatiske begivenheter.

VÅR KONKLUSJON er at «Et hardt slag» er en svært innholdsrik og spennende roman. Med denne boka er Mehlum tilbake på Gyldendal Norsk Forlag. Etter 8 år i Publicom er nå Mehlum tilbake der han debuterte.

Vi spår at den 15. Foyn kommer til å slå an.

FAKTA

«Et hardt slag» er Jan Mehlums 15. Svend Foyn-roman, altså er det et lite jubileum denne gangen.

Boka lanseres på mandag. Tønsberg-advokaten havner både i Berlin og Buenos Aires denne gangen, og politiets spesialenhet og tunnelsyn i politisaker er noe av det leseren møter i boka.

Mehlum er nå tilbake på Gyldendal forlag.

Bildetekst

 - 1 Jan Mehlum har tilholdssted på biblioteket i Tønsberg. Her har han vært mye helt fra barnsbein av, men da var det på Møllebakken.

 - 2 Som research til den nyeste boka, har Mehlum reist både til Berlin og Buenos Aires. Dette bildet er fra kunstakademiet i Berlin.

 - 3 Fasaden til leiligheten til Svend Foyns datter i Berlin.

 - 4 Her er et hemmelig skjulested i Buenos Aires, som vi møter i boka.

 - 5 Hotellbaren vi hører om i den argentinske hovedstaden.

 - 6 I Buenos Aires møter vi på tangoen, og her er en av klubbene.

© Øyene